keskiviikko 14. elokuuta 2013

Äkkilähdöllä Legolandissa

Keskiviikkona 31.7. huomasin lehdessä mainoksen, että loppujen Legolandin matkojen hinnat on alennettu.  Siitä sitten heti soittamaan tyttärelleni, että saako Ronja lähteä kanssani Legolandiin 5.-7.8. Lupa annettiin. Sitten nettiin varaamaan matka ja näin samalla tuli lunastettua Ronjalle syntympäivälahjaksi annettu lupaus "kymppimatkasta". Näitä kymppimatkoja on aikoinaan tehty omien lasten kanssa ja myös Ronjan isosiskon kanssa.
 
Maanantaina köröteltiin ensin linja-autolla Turussa Helsinki-Vantaa lentokentälle, josta oli suora lento Billundiin, Legokaupunkiin. Ennen kuin kone pääsi lähtemään kentältä lentokoneen takaosassa alkoi tapahtua jotakin ja sitten kuulutettiin jo lääkäriäkin. Sellaista ei koneessa ollut, mutta onneksi olimme vielä kentällä, niin koneeseen saatiin nopeasti ensiapuhenkilökuntaa ja myös ambulanssi oli nopeasti paikalla. Ronja kurkki koneen takaosaan ja kertoi, että käytävällä makaa vanhempi mies, jonka ympärillä hääritään. Lentokoneen ahtaalla käytävällä oli varmasti todella vaikeaa hoitaa potilasta. Ronja raportoi, että mies nostettiin paareille.Ambulanssihenkilökunta poistui koneen takaosasta "liukumäkeä" pitkin paareilla oleva potilas mukanaan. Ambulanssi lähti poliisiauton saattamana pillit soiden kohti sairaalaa. Hetken päästä koneesta poistui vanhempi nainen kahden pienen tytön kanssa. Päättelin, että ilmeisesti isovanhempien oli tarkoitus lähteä Legolandiin yhdessä lastenlasten kanssa, mutta matka päättyi jo alkuvaiheessa näin. Hienosti henkilökunta hoiti tilanteen ja onneksi emme olleet ehtineet ilmaan, sillä silloin avun saaminen olisi viivästynyt.
 
Meillä oli majoitus Vejlen kaupungissa noin 20 km päässä Legolandista. Maanantai-ilta oli vapaata ohjelmaa. Hotellista oli noin 10 minuutin kävelymatka kaupungin keskustaan. Kiertelimme liikkeissä ja kävimme syömässä. Suunnitelmissa oli tehdä vähän ostoksia, mutta Tanskassapa kaupat menevät kiinni jo klo 17 tai viimeistään klo 17.30, niin eipä siinä ostosaikaa juurikaan jäänyt, kun hotellissakin olimme vasta klo 15 jälkeen. Oikeastaan hyvä juttu, sillä rahat säästyivät :)
 
Tiistaina meillä oli koko pitkä päivä Legolandissa ja vielä keskiviikkonakin viisi tuntia ennen Billundin lentokentälle lähtöä. Ja kyllä Legoland kaksi päivää vaatiikin! Aikaa menee tosi paljon myös laitejonoihin. Ronja taisi jonottaa yhteen hurjaan vemputtimeen peräti 40 minuuttia.

 
Tämän kesän uutuus Legolandissa on Polar Land, jossa tapasimme tämän ystävällisen legojääkarhun. Polar Landissa seurasimme myös ihan elävien pingviinien elämää ja Ronja kävi hurjassa puolen kilometrin mittaisessa vuoristoradassa. Minä en!
 
Legolandin alue on tosi laaja, 140 000 neliötä. Välillä piti tutkia karttaa ja päättää, mihin seuraavaksi suunnataan.
 
 
Omien lasteni kanssa olen käynyt Legolandissa noin 16-17 vuotta sitten (pitää tarkka vuosiluku tarkistaa). Ihastuimme koko perhe kovasti paikkaan. Katseltavaa ja kokemuksia oli niin lapsille kuin aikuisille. Silloin Legolandissa ei ollut nykyisiä huvipuistolaitteita, vuoristoratoja ja muita vemputtimia.
Vuonna 2005 Lego-yhtiö joutui taloudellisten vaikeuksien vuoksi myymään Legoland-huvipuistot amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle Blackstonelle. Samalla perustettiin uusi yhtiö Merlin Entertainments Group Oy, joka nyt hallinnoi kaikkiaan 28 huvipuistoa Euroopassa, myös Tanskan Legolandia. Omistajavaihdoksen myötä Legolandin kehitys on saanut uuden suunnan ja pääpaino on valitettavasti aina vaan hurjemmissa huvipuistolaitteissa. Minusta vanhan Legolandin "viattomuus" on samalla kadonnut. Minä taidan kuitenkin mielipiteeni kanssa edustaa hyvin pientä vähemmistöä, sillä Legolandin kävijämäärät ovat koko ajan hurjassa kasvussa.
 
Sitä vanhaa Legolandia edustaa onneksi edelleen minilandia. Tässä kuvassa on pienoismalli Kööpenhaminan pääpaloasemasta.
 
 


En tiedä, paljonko Legolandin päivittäiset kävijäämärät ovat kesällä, mutta paljon meitä oli! Silti kaikki toimi sujuvasti. Ruokaa eikä juomia tarvinnut jonottaa. Vessoja oli riittävästi ympäri aluetta. Kaikki oli hyvin siistiä. Ihmiset olivat iloisia ja rentoutuneita. Ei näkynyt kiukuttelevia lapsia eikä myöskään aikuisia! Kaikkien hermot kestivät pitkissä laitejonoissa. Ihmeekseni luin tällä viikolla lehdestä, että Englannin Legolandissa oli jossakin jonossa tullut ihan joukkotappelu.
 
Matka oli Matka-Vekan valmismatka, joka sisälsi lennot, kahden yön majoituksen keskitason hotellissa aamiaisineen, kahden päivän sisäänpääsyn Legolandiin, kuljetukset paikan päällä ja opaspalvelut. Alennettu hinta oli 395 euroa niin aikuiselta kuin lapselta.
 
Olimme Ronjan kanssa oikein tyytyväisiä matkaamme. Minä olin vielä erityisen tyytyväinen, että monien itse räätälöityjen matkojen jälkeen olin valmismatkalla. Eipä tarvinnut murehtia ja huolehtia oikeastaan mistään, toimi vaan oppaan ohjeiden mukaisesti ja muisti olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Ronjan kanssa jo vähän suunniteltiin seuraavaa matkaa, jolle taidetaan ottaa isosiskokin mukaan...
 

2 kommenttia:

Ulriikka kirjoitti...

Olet sinä ihana mummo,kun viet nuo jälkikasvun jälkikasvutkin näkemään näitä Legolandin ihmeellisyyksiä.Mutta taisi siinä vähän olla "oma lehmäkin ojassa"samalla itsekin näit uusia ihmeitä.Varmasti mielenkiintoinen matka.

Vilimarika kirjoitti...

Kummipoikanikin kävi tuolla tänä kesänä. Kuuluu olleenihana paikka. Ihana reissu teilläkin!