sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Matkan TOP viisi /osa 4

4. Brasília eli Brasilian pääkaupunki ja kurkistus Oscar Niemeyerin arkkitehtuuriin

Lähdetään ensin kuitenkin aikamatkalle vuoteen 1969 ja kurkataan Turun tyttökoulun II B-luokan oppilaan maantiedon vihkoon:
Vieläkin muistan, miten hämmästelin kuvista tätä Brasilian uutta pääkaupunkia, joka oli rakennettu muutama vuosi aiemmin keskelle ei mitään. Kaupunki muistutti tieteiselokuvien tulevaisuuden maailmaa. 

Ei silloin todellakaan tullut mieleeni, että joskus minulla on mahdollisuus  vierailla tässä kaupungissa.

Pieni tietoisku kaupungista:

Brasilia on rakennettu 41 kuukaudessa ja v. 1960 hankkeen alulle laittaja ja maan silloinen presidentti Juscelino Kubitschek julisti kaupungin  maan uudeksi pääkaupungiksi. Kaupunki on kaupunkisuunnittelija Lucio Costan, arkkitehti Oscar Niemeyerin ja maisema-arkkitehti Roberto Burle Marxin mestariteos. Valtaosa kaupungin julkisista rakennuksista on Oscar Niemeyerin suunnittelemia.
 Vuonna 1987 Unesco julisti kaupungin yhdeksi maailmanperintökohteeksi.

Niemeyer oli kuulema itse todennut pääkaupunki Brasiliasta: "Piditpä kaupungista tai et, et voi koskaan väittää nähneesi mitään vastaavaa."

Tähän voin yhtyä!

Niemeyer piti itse parlamenttitaloa ja alla olevaa Brasilian katedraalia rakkaimpina töinään.
Enkelipatsaat leijailevat sisäpuolella kirkon katossa. Kirkko itsessään muistuttaa intiaanitelttaa. Johannes, Luukas, Markus ja Matteus vartioivat kirkkoa ulkopuolelta.

Lisää kuvia pääkaupungin julkisista rakennuksista:Alvoradon palatsi on presidenin virka-asunto. Presidentti Dilma Rousseff ei kylläkään ollut itse kotona, vaan  Euroopassa tapaamassa mm. paavia ja EU:n johtohenkilöitä. Vartija univormussaan oli kuitenkin paikalla :) 

Brasilian kuuluisimman arkkitehdin Oscar Niemeyerin uudempaa tuotantoa edustavat Rio de Janeiron naapurikaupungissa Niteroissa sijaitsevat aaltokattoinen teatteri


ja ufoa muistuttava nykytaiteen museo. Teatteriin emme päässeet sisälle, mutta "ufossa" sen sijaan kävimme. Harvinainen taidemuseo muutenkin, sillä siellä sai ottaa vapaasti kuvia.Oscar Niemeyer syntyi Rio de Janeirossa 1907 ja kuoli samassa kaupungissa 104-vuotiaana. Hän jatkoi työskentelyä studiossaan Rion Copacabanalla vielä yli 100-vuotiaanakin. Niemeyerin töiden tunnusmerkkeinä pidetään ilmavuutta, runollisuutta ja yksinkertaisia, luonnonmukaisia muotoja. Hänet tunnetaan vahvistetun betonin kekseliäänä käyttäjänä. Häntä pidetään yhtenä arkkitehtuurin suurena modernistina.

Ja päivitetään lopuksi Brasilian väkiluku tähän päivään. Brasiliassa on tällä hetkellä noin 201 milj. asukasta. 4 kommenttia:

Selma kirjoitti...

Mielenkiintoista. Aika erikoisia ovat nämä rakennukset. Kiitos :)

Ulriikka kirjoitti...

Kiitos taas matkakertomuksestasi,kovin on arkkitehtuuri lennokasta.

*Piiku* kirjoitti...

Siis oikeasti, sulla oli tallessa tollanen kouluvihko?! Vau! Nämä matkakertomukset tosi ihania, kiitos niistä! Toivottavasti osia tulee vielä lisää, näitä lukee tosi mielellään!

Saila kirjoitti...

Hienoa kertomusta edelleen ja upeita kuvia! :)