tiistai 11. maaliskuuta 2014

Matkan TOP viisi / osa 1

1. Iguassun putoukset

Iguassun putoukset Brasilian ja Argentiinan rajalla olivat ehdottomasti yksi matkan huippukokemuksista. Veden valtava pauhu kuului jo kauan ennen kuin itse putouksista näki ensisilmäyksen. Näky oli mykistävä!  Kolmen kilometrin matkalla on yhteensä 275 putousta. Suurin niistä on 80 m korkea ja 150 m leveä Devil´s throut eli Paholaisen kurkku.

Sadetakki oli tarpeen, kun kävimme Paholaisen kurkun ylätasanteella. Vesi syöksyy putoukseen sellaisella voimalla, että vesihöyryn läpi ei edes nähnyt kunnolla ja kastuminen oli taattu. Kuva on otettu ennen ylätasanteelle menoa, koska siellä kuvien ottaminen ei onnistunut. Parasta oli pitää kamera tiukasti suojassa. Luin jostakin, että sadekausina putouksista virtaa vettä n 10 000 kuutiota sekunnissa. Nyt pitkä kuiva kausi on vaikuttanut oppaan mukaan myös veden määrään eli ihan kaikkein mahtavimmillaan putoukset eivät ole tällä hetkellä. Meille kyllä riitti hyvin tämäkin vesimäärä!

Putouksista valtaosa sijaitsee Argentiinan puolella, mutta kokonaisuutena putoukset näkyvät parhaiten Brasilian puolelta. Onkin sanonta: "Putoukset ovat Argentiinan, mutta näköalan Brasilian". Me vietimme päivän kummankin valtion puolella ihastelemassa tätä fantastista luonnonnäytelmää.

Kuvia otimme putouksilta tosi paljon, mutta tosiasiassa parhaat valokuvat otimme  silmillämme. Minut yllätti, miten kokonaisvaltainen ja fyysinen kokemus käynti putouksilla oli. Silmät näkivät, korvat kuulivat, nenä haistoi ja iho tunsi märkyyden. Unohtumatonta! 

Jotain piti varoakin!

Apinoista opas varoitti vielä erikseen, sillä puremat voivat olla todella pahoja. Koatit eli nenäkarhut olivat aikamoisia ruokavarkaita. Kun jossakin muovikassi rapisi tai joku laski kassinsa maahan, niin vikkelästi paikalla oli lauma nenäkarhuja. Uskomattoman nopeasti yhden turistin repusta nokkela nenäkarhu nappasi suklaalevyn ja sitten nopeasti karkuun muu lauma perässä.Tämä veijari tutki, mitä roskiksesta mahdollisesti löytyisi!

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Upeat on maisemat! Ihania kuvia :)

sirkkis kirjoitti...

Mahtavat maisemat.

Selma kirjoitti...

Mahtavia putouksia ja elämyksiä. Lisää matkakertomusta, kovasti tykkään seurata kokemuksiasi :)

Anemone kirjoitti...

Wau! Mahtavaa on ollut matkalla !